Dobry Dietetyk
12 kwietnia br. P. Jagoda Rosochowata z Poradni Dietetycznej „Dobry Dietetyk” przedstawiła nam problem ciśnienia tętniczego. Zaprosiła nas na konsultacje indywidualne. Rozdała ulotki związane z tematem dzisiejszego spotkania.
W ciągu ostatnich 20 lat w Polsce, jak i na świecie, obserwuje się wzrost występowania nadciśnienia tętniczego, które stanowi przyczynę przedwczesnych zgonów. Jest ono również czynnikiem ryzyka wielu poważnych chorób m.in.: choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, niewydolności serca, nerek czy retinopatii nadciśnieniowej.
Jakie wartości ciśnienia tętniczego uważa się za prawidłowe?
Zgodnie z obowiązującą klasyfikacją ciśnienia tętniczego za prawidłowe uznaje się ciśnienie 120–129/80–84 mm Hg.
Co to jest nadciśnienie tętnicze?
Nadciśnienie tętnicze to choroba charakteryzująca się podwyższonym ciśnieniem krwi, czyli ciśnieniem tętniczym o wartości 140/90 mm Hg lub więcej.
Na czym polega leczenie nadciśnienia tętniczego?
U zdecydowanej większości chorych leczenie polega na stosowaniu leków obniżających ciśnienie tętnicze. Zaleca się także modyfikację dotychczasowego stylu życia.
Zmiany stylu życia, na które powinieneś się zdecydować, jeśli chorujesz na nadciśnienie tętnicze:
• schudnij i/lub utrzymuj właściwą masę ciała; obwód brzucha (talii) nie może przekraczać 80 cm (kobiety)/94 cm (mężczyźni), BMI <25 kg/m2
• ogranicz spożycie soli kuchennej do <5 g na dobę (6 g = 1 łyżeczka), nie dosalaj potraw, unikaj produktów konserwowanych związkami sodu
• zmień dietę – najkorzystniejsza jest dieta śródziemnomorska i dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, jedz więcej warzyw, owoców (bogatych w potas) i ryb
• rzuć palenie, unikaj biernego narażenia na dym tytoniowy
• ogranicz spożycie alkoholu do ≤14 j./tydz. u mężczyzn oraz <8 j./tydz. u kobiet (1 j. alkoholu to 10 g [12,5 ml] czystego etanolu)
• zwiększ swoją aktywność fizyczną – spaceruj, pływaj, zacznij jeździć na rowerze, codziennie, systematycznie podejmuj wysiłek o umiarkowanej intensywności przez 30–45 minut.
Jak się odżywiać aby zapobiec nadciśnieniu tętniczemu
1. Zastąp sól innymi przyprawami – np. pieprzem czy przyprawami korzennymi. Unikaj również słonego jedzenia typu fast food, a także chrupek, chipsów, krakersów i słonych paluszków.
2. Jedz duże ilości owoców i warzyw, zwłaszcza świeżych i bogatych w potas (banany, pomidory, ziemniaki, fasola, groch, szpinak).
3. Spośród różnych rodzajów mięsa wybieraj mięso z drobiu – gotowane (nie smażone!) – lub ryby.
4. Jedz gruboziarniste kasze i brązowy ryż.
5. Zrezygnuj z deseru; ewentualnie wybierz sałatkę owocową lub budyń przygotowany z chudego mleka.
6. Na śniadania i kolacje wybieraj pieczywo pełnoziarniste lub chrupkie, płatki kukurydziane, chude sery i jogurty oraz białko jajek.
7. Jedz orzechy włoskie i migdały.
8. Pij mleko niskotłuszczowe, soki z warzyw (ale uważaj na gotowe soki! – kupiony sok z pomidorów zawiera dwa razy więcej soli niż zalecana dzienna dawka) oraz herbatę bez cukru.
9. Nie musisz całkowicie eliminować kawy, bezpiecznie możesz spożywać 3–4 filiżanek dziennie.
Zdjęcia: Paweł Semenowicz